Hezky zbarvený pikantní salát ze sladkých či klasických brambor chutná za tepla i za studena.
Suroviny:
- 2 batáty
- 2 červené papriky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl, chilli
Postup:
- Batáty uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, oloupeme a pokrájíme na kostky.
- Papriky pečeme v celku při 200 °C asi 25 minut, až jim ztmavne slupka. Ihned po upečení je vložíme do sáčku nebo uzavřené nádoby a necháme zapařit. Po vychladnutí oloupeme, vyjádříme a pokrájíme na proužky.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej s římským kmínem a chilli. Přidáme brambory a opečeme ze všech stran. Posypeme paprikou, kurkumou, nasekaným česnekem a malou lžičkou soli. Chvíli restujeme.
- Vmícháme papriky a teplý podáváme. Studená varianta je rozmixovat polovinu paprik se lžící citronové šťávy, trochou soli, mletého chilli (nebo chilli omáčky) a majonézou a salát pak podávat zastudena přelitý tímto pikantním dresinkem.
Doba přípravy: 40 minut
Množství porcí: 4