Italský recept na řízek se neobejde bez sýra, rajčat a těstovin. Lehká a výborná variace tradičního telecího řízku.
Suroviny:
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 stonek celer. výhonku
- 1 malá mrkev
- rozmarýn
- olej na smažení
- 2 dcl zeleninového vývaru
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 2 lžíce rajs. protlaku
- oregano
- 4 telecí řízky
- hladká mouka
- 2 vejce
- 200 g strouhaného parmazánu
- sůl, pepř, cukr
Postup:
- Oloupanou cibuli, česnek, celerový výhonek a oškrábanou mrkev nakrájíme na malé kostičky, rozmarýn natrháme a na rozpáleném oleji společně orestujeme. Podlijeme vývarem a necháme asi deset minut povařit.
- Přidáme nakrájená rajčata a pomalu vaříme zakryté asi 40 minut.
- Přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem a necháme ještě 10 minut provařit. Přidáme špetku oregana.
- Telecí maso omyjeme a osušíme. Připravíme si talíř s hladkou moukou, druhý s vajíčky, rozšlehanými se solí a pepřem, a třetí s nastrouhaným parmazánem.
- Telecí řízky naklepeme mezi dvěma potravinovými fóliemi. Obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a nakonec obalíme ve strouhaném parmazánu.
- Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme přelité rajčatovou omáčkou se špagetami nebo polentou.
Doba přípravy: 90 minut
Množství porcí: 4 osoby