Netradiční recepty na bramborový salát

Pánkův mistrovský bramborový salát 2015

Zkuste salát, který je už několik let za sebou nejlépe hodnoceným salátem v ČR! Není jednoduchý, ale proč jednou nezkusit něco zajímavějšího?

Suroviny:

  • 2 kg brambor A
  • 8 křepelčích vajíček
  • 4 slepičí vejce z více dvorů
  • 4 mrkve
  • 1 červená kapie
  • 1 bílá, 1 žlutá a 1 červená cibule
  • 3 šalotky
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3 jablka různých odrůd
  • 5 sterilovaných okurek
  • 5 lžic zeleného hrášku
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • Sůl, pepř a med

 Postup:

  • Brambory připravíme na tzv. tenerifský způsob: vaříme v nasyceném solném roztoku 2 až 3 hodiny (1 kg soli na 4 kg vody). Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Dáme vařit vejce. Aby nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu.
  • Mezitím pokrájíme na menší kostičky vařenou mrkev, všechny cibule a okurky.
  • Mrkev uvaříme zvlášť v osolené vodě.
  • Červenou kapii spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a nakrájíme na velmi jemné kousky. Ideální je toto provést týden dopředu a mezitím naložit do okurkového láku.
  • Jablka oloupeme, odstraníme jádra a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.
  • Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtky a použijeme na dozdobení porcí.
  • Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl.
  • Salát solíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.

Doba přípravy: 1 hodina

Množství porcí: 4

Může se vám líbit