Naklepaný řízek

Prostá kombinace masa, mouky, vejce a strouhanky takřka dobyla svět. Svou cestu si řízek našel od štědrovečerních stolů, až k běžným tabulím a řízek se dnes těší stále větší oblibě. Jaká ale byla jeho historie?


TIP: Máte rádi pokrmy na všechny způsoby, ale myslíte si, že jíte nezdravě? Dopřejte si zdravější jídlo (řízek jak se to bude hodit) v nové vestavné troubě MORA, ke které nyní dostanete dárek v podobě mikrovlnné trouby.


Kde řízek vznikl?

Je jen několik pokrmů, ke kterým se váže tolik historie, jako k vyhlášenému vídeňskému řízku. Ten překvapivě nevznikl v Rakousku, jak by mohl název napovídat, ale pochází z Itálie. V benátském hotelu Danieli na něj narazil významný rakousko-uherský vojevůdce maršál Josef Václav Hradecký.  Tehdejší řízek byl obalený ve směsi rozšlehaných vajec, strouhanky a parmezánu. Josef Václav Hradecký byl pokrmem tak nadšen, že okamžitě poslal kurýra s receptem vrchnímu kuchaři Františka Josefa I. Ten ovšem v císařské kuchyni nenašel žádný parmezán, rozhodl se proto tajně řízek obalit jenom ve strouhance. Císař si přesto pochutnal a takto upravený řízek byl od té doby na všech slavnostních tabulích.


Zajímavost: Podle některých historiků znali řízek už staří Řekové. Od 9. století se prý na hostinách římských císařů servírovaly řízky obalované v plátcích zlata.


Historie řízku Gordon Bleu

Francouzi si řízek oblíbili až v momentě, kdy mezi plátky masa vložili šunku a sýr. Do té doby považovali takto upravené maso za velmi suché a nutné péct pouze vcelku. A tak vznikl slavný řízek Gordon Bleu. Nejstarší dochovaná zmínka o tomto řízku sahá do roku 1949.


Zajímavost: Od roku 2012 musí podle soudního rozhodnutí řízek Gordon Bleu obsahovat pouze vepřovou šunku a sýr původem z Francie.


Historie holandského řízku

To holandský řízek je překvapivě ryze českého původu. S Holandskem je spojen pouze typem sýru, který se tradičně přidává do mletého masa a pochází z měst Gouda a Edam. Kdy se holandský řízek stal českou klasikou ovšem není přesně známé.


Tip: Nezapomeňte si projít, které druhy masa se na řízek nejlépe hodí.