“…Studená telecí pečeně a třeba i koroptve smícháme s majonézou a přidáme za tepla pokrájené brambory a cibuli.” – tak zněl recept M. D. Rettigové na bramborový salát z roku 1826. V podstatě jej seskládala ze zbytků v kuchyni. Tehdy ještě netušila, že se (dnes už značně obměněný) recept tolik zapíše do srdcí lidí a stane se z něj neodmyslitelný vánoční pokrm.
Kde začala historie bramborového salátu?
Odkud ale vzala svůj recept paní Rettigová? Podle jedné teorie jej nějaký belgický nebo snad francouzský kuchař vařil ruské šlechtě a odtud se rozšířil (například v Indii nese bramborový salát název “ruský salát”), podle druhé pochází bramborový salát z Vídně. Kořeny jsou mlhavé a kdo ví, mohlo to být klidně obojí.
Tak či tak, trvalo to až do přelomu 19. a 20. století, než začal prostupovat do obecného povědomí jako příloha k jídlu. V Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1924 udává Marie Janků Sandtnerová vůbec první recept na smaženého kapra s bramborovým salátem. Je to lehčí salát bez majonézy. Ta se objevila až v kuchařce z r. 1946 a učinila z bramborového salátu luxusní jídlo – tak byla tehdy totiž vážená majonéza. Do té doby se místo ní používala zálivka z hovězího vývaru, octa, oleje, hořčice, soli, pepři a cukru. Chyběla ale kořenová zelenina.
Kořenová zelenina je základ
Ta se ovšem rychle vrátila v 60. letech, kdy se základ salátu proměnil na brambory, vejce, uzeninu, kořenovou zeleninu a majonézu. Až v této době se bramborový salát prosadil k vánočnímu stolu. Než se tak stalo, jedli lidé hrachovou/čočkovou polévku nebo kaši, nákypy s houbami, jablky a ořechy. Po kapru ani stopy.
Bramborový salát je jedinečný v tom, že opravdu snad každá rodina jej připravuje trochu jinak nebo má nějaký tradiční rodinný recept. Je díky své rozmanitosti strávnicky vděčné jídlo. Můžete si jej upravovat dle chuti, snadno se připravuje ve velkém množství a vydrží dlouho v ledničce (za to jej mají rádi i kuchaři), jsou k dispozici i varianty pro diabetiky a dá se konzumovat za tepla i studena. Například v Německu a Rakousku jej podávají teplý až horký, v USA zase chlazený, stejně jako u nás.
Tip: Přečtěte si historii řízků, která je neméně zajímavá. Věděli jste například, že holandský řízek má český původ?
Jaké jsou nejrozšířenější či nejzajímavější variace na tento pokrm podle wikipedie?
- Salát s octovým dresinkem
- Salát se slaninou, ančovičkami nebo hořčicí.
- Salát s čerstvým bylinkovým nebo koprovým dresinkem a / nebo okurky, kapary a jiné koření.
- Salát s majonézou, jogurtem či zakysanou smetanou
- Salát se syrovou cibulí, vařenou cibulí nebo nakládanými cibulkami.
- Salát s natvrdo uvařenými vejci (kombinace bramborového a vaječného salátu)
- Salát se šunkou, nakládanými okurkami, kukuřicí, natvrdo uvařenými vejci a rajčetem (známý ve Francii jako salade piémontaise)
- Salát zatepla – vídeňský bramborový salát.
- Staročeský salát – receptura Marie Janků-Sandtnerové
- Moravský salát – variace vídeňského salátu