Ve finském bramborovém salátu samozřejmě nesmí chybět ryba. Vyzkoušejte tuto variantu bramborového salátu.
Suroviny:
- 3 až 4 nakládané řepy
- 3 vařené mrkve
- 5 středně velkých vařených brambor
- 1 cibuli
- 1 jablko
- 2 až 3 filé ze sledě
- 3 nakládané okurky a na ozdobu salátu
- 2 vařená vejce
- Zakysaná smetana
Postup:
- Brambory uvaříme v osolené vodě. Mrkev k nim můžeme přidat nebo povařit zvlášť.
- Červenou řepu nakrájíme na kostičky. (Alternativa je koupit si nakládané řepy ve sklenici již pokrájené na kostičky. Pár lžic šťávy se pak dá použít do smetanové zálivky.)
- Zálivku připravíme ze 100 ml zakysané smetany, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru (a 2 lžic šťávy z řepy, která ji obarví narůžovo). Promícháme a s citem ochutíme solí a čerstvě drceným pepřem.
- Brambory, vařenou mrkev, kyselé okurky a jablko pokrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Filety ze sledě necháme okapat a také pokrájíme na kostičky. Vše včetně kostiček řepy společně promícháme. Zalijeme připravenou zálivkou, opět promícháme a dochutíme pepřem a solí, pokud je potřeba.
- Vajíčka uvaříme a rozkrájená použijeme na ozdobu salátu, stejně jako čerstvou petrželku.
Doba přípravy: 30 minut
Množství porcí: 4