Známý vídeňský řízek je sice pouze telecí, nic vám ale nebrání použít maso dle vlastní chuti. Ne všechny druhy masa se však na chutný řízek hodí. Jaké maso je na řízek ideální a kterému se spíše vyvarovat a uvařit z něj něco jiného?
TIP: Také Vám opadává strouhanka z trojobalu po smažení vašeho řízku? Pomůže vám, když při obalování přidáte do vajíček pár kapek oleje. Přečtěte si další tipy a triky do kuchyně, které vám pomohou a ulehčí práci.
Výběr masa na řízek
Češi obecně dávají přednost vepřovému a kuřecímu masu. Nejkvalitnější je vepřová panenka, nejčastěji se ale dělají řízky z vepřové kýty, která je finančně dostupnější. Řízek můžete usmažit i z kotlety, nebo více prorostlé krkovice. Na kuřecí a krůtí řízek se hodí prsa, nebo více šťavnaté stehenní řízky. Chuťově zajímavé jsou i řízky z divočiny, pštrosího masa, nebo dietní varianty z ryb.
Šťavnatou a velmi oblíbenou variantou je holandský řízek, který se připravuje z mletého bůčku.
Klepat, či neklepat?
Jemnější a uzrálejší maso klepat nemusíte, stačí ho pouze lehce protlačit prsty. Když už tužší maso naklepáváte, tak nejlépe mezi dvěma mikrotenovými sáčky, ušetříte si námahu s úklidem a neušpiníte si ruce ani paličku.
Jak maso na řízek nakrájet?
Důležitý pro krájení je především druh zvoleného masa. Zatímco drůbež je třeba krájet po vlákně, hovězí se obecně doporučuje krájet přes vlákno. Jinak budete mít místo šťavnatého řízku jen tuhou podrážku.
Tip: Pokud si nevíte rady, jak maso správně nakrájet po nebo proti vlánku, podívejte se na video o krájení (video je v angličtině).