Název Cordon Bleu pochází z francouzštiny a odkazuje na modrou stužku, kterou nosili rytíři. Udělejte si tento vyhlášený řízek podle tradičního receptu.
Suroviny:
- 4 řízky z telecí kýty
- 4 plátky šunky
- 4 plátky ementálu nebo eidamu
- 2 vejce
- ½ hrnku hladké mouky
- 2 hrnky strouhanky
- 150 ml oleje
- 3 lžíce másla
- sůl a pepř
Postup:
- Maso důkladně očistěte a zbavte blanek. Poté jej nakrájejte na asi centimetrové plátky.
- Maso naklepejte paličkou a po obou stranách posolte a opepřete.
- Na ochucené plátky položte z jedné poloviny plátek šunky a sýra. Poté přiklopte druhou polovinou masa tak, aby náplň zůstala uzavřená.
- Připravte si trojobal. Vejce vyklepněte do hlubokého talíře a prošlehejte se lžící vody a špetkou soli. Do dvou dalších talířů nasypte mouku a čerstvě nastrouhanou strouhanku. Naplněné řízky obalte v hladké mouce. Poté je protáhněte ve vejcích a obalte ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte olej s máslem, vložte řízky a smažte až do zezlátnutí.
- Podávejte s hranolkami, nebo vařenými bramborami.
Doba přípravy: 45 minut
Množství porcí: 4